Backa Barnet Dalsland

Backa barnet

Tillsammans skapar vi bättre förutsättningar för alla barn i Dalsland.

Förskolan Lyckan är en del av Backa Barnet Dalsland, ett treårigt projekt som syftar till att implementera arbetsmodellen Backa Barnet. Målet är att tidigt identifiera barn som behöver stöd och ge dem rätt insatser för att säkerställa en trygg och utvecklande uppväxt.


Projektet omfattar förskola, skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård samt polis. Genom Backa Barnet-modellen får dessa aktörer en gemensam struktur och verktyg för att underlätta samverkan. Det skapar en mer sammanhållen och effektiv stödinsats för barn.


Vad är Backa Barnet?

Backa Barnet bygger på en beprövad metod som ursprungligen utvecklades i Skottland, Getting It Right For Every Child. Studier från Skottland visar att arbetssättet kan leda till:


✔️ Ökad skolnärvaro och fler som fullföljer sin utbildning
✔️ Tidigare och mer samordnade insatser, vilket minskar behovet av akuta åtgärder
✔️ Bättre helhetsförståelse för barnets situation, vilket leder till mer träffsäkert stöd
✔️ Minskad ungdomsbrottslighet genom förebyggande arbete och samverkan


Vilka deltar i projektet?

Backa Barnet Dalsland drivs i samverkan mellan kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål, tillsammans med MedPro Clinic, Åmål vårdcentral, Närhälsans vårdcentraler i Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud, samt polisen.


Hur arbetar vi på Förskolan Lyckan?

Som en del av Backa Barnet Dalsland arbetar vi aktivt för att skapa en trygg och utvecklande miljö där varje barn får rätt förutsättningar att växa och lära.


Vårt arbetssätt utgår från barnens behov och rättigheter och fokuserar på följande områden:


1. Trygghet och anknytning

Vi strävar efter att varje barn ska känna sig tryggt och välkommet. Genom en tydlig inskolningsprocess bygger vi starka relationer mellan barn, pedagoger och vårdnadshavare. Trygghet är en förutsättning för lärande och utveckling.


2. Tidig upptäckt och förebyggande arbete

Vi arbetar systematiskt med observationer och reflektioner för att tidigt identifiera barn som behöver extra stöd. Genom tydliga rutiner för att följa upp barns utveckling kan vi i samverkan med vårdnadshavare och externa aktörer säkerställa att rätt insatser sätts in i tid.


3. Samverkan med vårdnadshavare och andra aktörer

Vi tror på en stark samverkan mellan förskola, hem och andra samhällsaktörer. Genom regelbundna utvecklingssamtal och öppen kommunikation, arbetar vi tillsammans med vårdnadshavare. Vid behov samarbetar socialtjänst och andra relevanta aktörer för att ge barnet bästa möjliga stöd.


4. Inkludering och barns rättigheter

Alla barn har rätt att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi skapar en inkluderande miljö där varje barn får möjlighet att delta på sina egna villkor. Vår pedagogiska verksamhet grundar sig på skollagen, barnkonventionen och Lpfö 18, med barnets bästa som utgångspunkt i allt vi gör.


5. Kompetensutveckling och kvalitetssäkring

För att säkerställa hög kvalitet, deltar våra pedagoger regelbundet i utbildningar och kompetensutveckling inom barns rättigheter och välmående. Vi utgår från forskning och beprövade metoder för att utveckla och förbättra vårt arbete kontinuerligt.


Varför deltar Förskolan Lyckan i Backa Barnet Dalsland?

Vi är glada över att ha fått förfrågan om att vara en del av Backa Barnet Dalsland och ser detta som en möjlighet att ytterligare stärka vårt arbete för barnen genom att:

Förbättra samverkan mellan förskola, vårdnadshavare och samhällsaktörer.

Säkerställa en trygg och inkluderande miljö för alla barn.

Arbeta förebyggande för att tidigt identifiera och stödja barn i behov av extra insatser.


Vi ser fram emot att bidra och samarbeta för barnens bästa!

Läs mer om projektet här:                      
🔗 Backa Barnet Dalsland
🔗 Backa Barnet


Tillsammans skapar vi en trygg och hållbar framtid för våra barn!